• Meny
  • Meny

Millenium Bridge – nært på Themsens elvebredder

I 2000 åpnet gangbroen som vi kjenner som Millenium Bridge, offisielt kjent som London Millenium Footbridge. Broen strekker seg over elven Themsen og knytter sammen City of London i nord med St. Paul’s Cathedral, og Bankside i sør der Globe Theatre og det kjente kunstgalleriet Tate Modern holder til.

Den 325 meter lange broen er en såkalt hengebro, hvilket betyr at selve brodekket i hovedsak bæres av kabler eller kjettinger som er forankret og festet til en form for solid grunn på begge sider av broen, i tillegg til å være koblet til høye tårn på hver side.

Selv om denne brotypen gjerne kan bygges lenger enn broer bygget etter fritt frambygg-prinsippene som kjennetegnes ved at man starter å bygge utover fra en fast ende, er den også mer sensitiv for sterke vindforhold og fysiske påkjenninger grunnet svakere stivhet. Dette fikk man eksempelvis erfare på åpningsdagen da nærmere 100.000 mennesker spaserte over broen. Grunnet sterke vibrasjoner og det faktum at de besøkende svaiet i takt med broens bevegelser så man seg nødt til å forsterke broen med dempere for å holde styr på vertikale og horisontale svingninger.

Til tross for en sjanglete start som resulterte i kallenavnet “The Wobbly Bridge”, er den i dag flittig brukt blant lokalbefolkningen som farter i vei til jobb, mosjonerende som bruker broen til jogging eller turister som ønsker å sikre seg gode feriebilder. For med upåklagelig utsikt til Tower Bridge, Storbritannias finanssenter, og kuppelen på St. Paul’s Cathedral er du midt i smørøyet når det gjelder interessante attraksjoner i det østre sentrum av London.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *