• Meny
  • Meny

Victoria and Albert Museum

Victoria og Albert Museum i London er oppkalt etter den engelske dronning Victoria og hennes ektemann, prins Albert, i 1899, men har vært i drift i mange år før dette skjedde. Museet, som ble etablert så tidlig som i 1852, het opprinnelig South Kensington Museum og ble finansiert med midler fra verdensutstillingen i London i 1851.

Museet overtok i samme anledning en del rekvisitter og gjenstander fra verdensutstillingen og regnes for å være den moderne tids første kunstindustrimuseum. Opprinnelig inneholdt museet både kunst og vitenskap i harmoni, for å vise hva man kunne oppnå ved å kombinere disse to, men i 1913 ble den vitenskapelige samlingen fraskilt, og denne utgjør nå kjernen i det som senere skulle bli kjent som Science Museum.

Opprinnelig forbeholdt fiffen

I utgangspunktet var museet forbeholdt aristokratiet i England, men allerede i 1858 ble det bestemt at det skulle tilrettelegges også for arbeiderklassen, slik at de også skulle kunne lære seg viktigheten av å skape praktiske bruktgjenstander med tiltalende design. For å få til dette holdt museet som et av de første i verden, kveldsåpent et par kvelder i uken, slik at det skulle være mulig for arbeiderne å besøke det etter datidens ordinære arbeidstid.

I dag rommer Victoria og Albert museum ikke bare gjenstander fra England og Storbritannia, men fra hele verden, og blant gjenstandene finner man alt fra dagligdagse gjenstander til skulpturer og billedkunst.

Det er lett å komme til Victoria og Albert Museum, da det ligger sentralt til på hjørnet av Cromwell Gardens og Exhibition Road i South Kensington i det vestlige London, og det er godt egnet for et besøk med barn. Se også flere til til andre populære museer i London.

Anbefalte aktiviteter i London:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *