• Meny
  • Meny

Nasjonalgalleriet i London

I motsetning til mange av de store galleriene i Europa generelt, ble ikke det britiske nasjonalgalleriet til med det for øye å ivareta tidligere kunstsamleres samlinger, men nærmere ved en tilfeldighet. Galleriet ble til da den britiske regjeringen ved et slumpetreff kom til å kjøpe 38 malerier av kunstelskeren John Julius Angersteins arvinger i 1824, og da det i utgangspunktet ikke var noe planlagt formål ved kjøpet, fant man ut man ville stille dem ut for almenheten.

I begynnelsen hadde galleriet en noe omflakkende tilværelse og skiftet ofte adresse, men på slutten av 1800-tallet ble museet etablert i den bygningen det i dag befinner seg i. Galleriet ligger strategisk godt plassert ved Trafalgar Square i London, og det er svært enkelt å komme dit med Londons offentlige transportmidler.

Utstilling og kunstnere

I dag er samlingen betraktelig utvidet, men er på langt nær så omfattende som mange andre tilsvarende museer andre steder, men ikke mindre interessant å besøke av den grunn. Galleriet inneholder nemlig eksemplarer av noen av verdens mest kjente kunstnere, deriblant Paolo Uccello, Leonardo da Vinci, Rafael, Rembrandt, Claude Monet og Vincent van Gogh, for å nevne noen. Totalt finnes det litt i overkant av 2300 malerier fra tidsperioden år 1200 til 1900, mange av dem samlet for å vise den vestlige kunsten utvikling gjennom århundrene.

Museet er en non-profit organisasjon underlagt det britiske kulturdepartementet, og således eid av det britiske folk i sin helhet. Adgangen til hovedsamlingen er gratis, men ved enkelte spesialutstillinger kreves det unntaksvis en symbolsk sum for å komme inn. Se også flere tips til andre museer i London.

Anbefalte aktiviteter i London:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *