• Meny
  • Meny

Kollektivtransport i London

Med så mange nyoppfinnelser innen smartphones og elektronikk kan du trolig finne en app for oversikt over Londons kollektivtransport.

Som et tilskudd til disse alternativene kan det være lurt å skaffe oversikt over linjene ved å kjøpe et kart eller se på en av de mange veggene med linjekart. Disse finner du som regel ved utsalgsstedene for billetter, samt stoppestasjonene.

Hopp-på busser

Hopp-på Hopp-av-buss i London

Et veldig ryddig og fint alternativ er Londons Hopp-på hopp-av-busser. Bussruten består av 36 ulike stopp der de aller fleste ligger svært praktisk til i nærheten av Londons største severdigheter.

Personlig liker jeg godt denne måten for transport da du i tillegg til å komme deg fra A til B, også får lære en del om byens historie, arkitektur og kultur.

Bussturen bestilles gjennom den verdenskjente reiseleverandøren Get Your Guide. Kjøpet kan avbestilles uten ekstra kostnad inntil 24 timer før start.

Du bestemmer selv hvor du ønsker å gå på og av. Billetten kan benyttes til så mange reiser du vil innenfor bestilt tidsrom. Inkludert i priser medfølger et hefte med rabatt på ulike severdigheter i London.

For et lite tillegg i prisen kan du også få et elvecruise inkludert i billetten. Kjøp billetter her

T-banen

Londo Tbanen metro Tube kollektivtrafikk transport

London har et utmerket T-banesystem som går under bakken. Dette vil også være den raskeste måten å ferdes i byen. Londons undergrunnsbane har kallenavnet «tube» blant de lokale og er et av verdens mest omfattende T-banesystemer.

Totalt består T-banenettverket av 11 linjer som går fra 05.30 til midnatt mandag til lørdag og fra 07.00-23.30 på søndager. Linjene deles inn i hver sin farge og navn.

Rushtiden i London er først og fremst i tiden fra 08.00-09.30 og 17.00-18.30 på hverdager. Under disse tidene kan det være svært overfylt i både transportnettverket over og under bakken.

For å holde deg oppdatert med tanke på neste avganger når du står på holdeplassene kan du lese av neste avgang fra en elektronisk tavle.

Buss

buss London kollektivtrafikk offentlig transport

I tillegg til et enormt T-banenettverk har også London et stort bussnettverket med ikke mindre enn 17 000 holdeplasser fordelt rundt i London. På nattestid er nattbuss den eneste formen for billig transport du kan benytte deg av.

Dersom du skal ta en av disse må du se etter de som starter med forstavelsen «N». Flesteparten av disse bussene starter sine ruter fra Trafalgar Square. Bussene er spesielt kjekke å bruke når du beveger deg litt utenfor bykjernen og det blir langt mellom T-banestoppene.

Priser

oyster card London England kollektivtransport Tbane

London har en busskortordning med navn Oyster Card. Dette er et tykt plastkort som erstatter papirbillettene og gir mye rimeligere avganger. Bruk av dette kortet fremfor vanlige papirbilletter vil gi nærmest halvparten av prisen på de fleste avgangene.

Prisen for en vanlig billett for voksne starter på ca. 45-50 kr avhengig av hvor langt du skal reise og hvor mange soner du skal kjøre gjennom. Med bruk av Oyster Card koster billetten omlag 35 kr. For barn ligger prisen på omlag 20 kr for vanlig billett og ca. 10 kr dersom man benytter seg av et Oyster Card.

Les også hvordan du kommer deg fra Heathrow, Gatwick Airport og London Stansted Airport til London sentrum.

Anbefalte aktiviteter i London:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *