• Meny
  • Meny
London corona covid regler reise karantene isolasjon

Tips for en covid-vennlig reise til London

Storbritannia har vært hardt rammet av corona-epidemien, noe som har resultert i flere nedstengninger. I England, Skottland, Wales og Nord-Irland er imidlertid de fleste koronavirusrestriksjonene nå opphevet. I London har viktige turistattraksjoner begynt å gjenåpne igjen. I denne artikkelen ser vi litt på hva du må tenke på ved innreise til Storbritannia og London, hvilke regler som gjelder og litt om tingene som du kan gjøre nå. 

Innreise til Storbritannia

De fleste fullt vaksinerte reisende fra land på den grønne listen kan reise inn i Storbritannia og London. Den grønne listen inkluderer de fleste land i Europa, også Norge. Man må imidlertid kunne vise til en negativ PCR-test som er tatt senest to dager før ankomst. Det er også mulig å ta slike tester ved innreise til Storbritannia, men da må man må isolere seg inntil man får et negativt resultat. Ved positiv test risikerer man 10 dagers karantene. 

Ikke-vaksinerte reisende kan også besøke Storbritannia, men er underlagt ytterligere testing og krav om karantene. 

Dersom du kommer fra et rødlistet land vil du bli nektet innreise, med mindre du er bosatt i England, Skottland, Wales eller Nord-Irland – eller er britisk eller irsk statsborger.

Før du ankommer, må du fylle ut et skjema kalt Passenger Locator Form. Dette skjemaet finner du på de offisielle nettsidene til de britiske myndighetene.

Merk at regler for innreise kan endres på kort varsel, derfor anbefaler vi å alltid sette seg inn i gjeldende regler før man skal reise. 

Disse reglene gjelder nå

Covid regler munnbind London

England og London kom ut av lockdown sommeren 2021, og de fleste restriksjonene ble opphevet. Alle engelske butikker, museer, barer, fornøyelsesparker, puber, B&B, kinoer, hoteller, teatre og nattklubber er nå åpne igjen. Siden 19. juli 2021 har det heller ikke vært noen begrensninger i forhold til hvor mange som kan møtes inne eller ute i tilknytning til private husholdninger eller på utesteder og restauranter.  Reiser innenfor Storbritannia er tillatt uten restriksjoner og sosial distansering er ikke lenger påbudt.

Krav til munnbind

Kravet til munnbind ble fjernet i England og London, men har siden blitt gjeninnført etter fremveksten av Omicron-varianten. Fra og med 30. november 2021 er munnbind igjen påbudt i butikker og på kollektivtransport, og påbudet omfatter også enkelte virksomheter, som for eksempel frisører.

Bruk av munnbind er ikke obligatorisk på utesteder og barer, men noen virksomheter krever fortsatt dette, så det kan være lurt å ha med seg munnbind dersom man skal ut. 

Covid-pass

Arrangementer som samler mange mennesker, som konsertarenaer, fotballkamper og nattklubber, er av den britiske regjeringen anbefalt å kreve NHS Covid Pass av publikum. Det har vært planlagt å gjøre bruk av NHS Covid Pass obligatorisk, men dette er satt på vent. Bruk av lokal smittesporingsapp anbefales. 

Karantene

Dersom du er identifisert som nærkontakt til noen som har testet positivt for Covid-19, må du isolere deg i 10 dager. Dersom det er mistanke om at du har vært i kontakt med noen med omikron-varianten er du pliktig til å isolere deg i 10 dager. Dette gjelder både for uvaksinerte og fullvaksinerte, og også om du tester negativt. 

Hold deg oppdatert

Merk at reglene for munnbind, covid-pass og karantene kan endres på kort varsel, derfor oppfordrer vi til alltid å sjekke reglene før avreise og underveis mens du er på reise. 

Dette kan du oppleve i London nå

Det er lenge siden turister fullt ut har kunnet nyte alt London har å tilby. I mars 2020 ble de fleste av Londons attraksjoner stengt. Men til tross for at pandemien absolutt ikke er over, har mange av viktigste turistattraksjonene åpnet igjen. Dette betyr at hvis du planlegger en tur til London, er det nå mye du kan glede deg til, til tross for at det fremdeles er enkelte restriksjoner. 

Her får du en oversikt over spennende attraksjoner du kan oppleve når du skal besøke London under pandemien, inkludert aktiviteter du kan gjøre i grupper, som par eller på egen hånd. 

Merk at restriksjoner og regler kan endre seg raskt, derfor oppfordrer vi til å holde deg oppdatert og sjekke grundig hvilke regler som gjelder før avreise. På utenriksdepartementets nettsider kan du finne oppdatert reiseinformasjon

Du kan spise på Londons mange restauranter

I London finner du restauranter med mat fra alle verdenshjørner. Folk strømmer til fra hele verden for å oppleve den britiske hovedstadens kulinariske herligheter, og etter måneder med stenging har mange av disse restaurantene endelig åpnet dørene igjen. Her finner du et vidt spenn av muligheter, fra trendy high street-restauranter til eksklusive spisesteder. Enkelte spisesteder har fremdeles en øvre grense på antall personer som kan spise sammen. Derfor kan det være lurt å sjekke dette på forhånd om man er flere personer. Merk at mange av de mest populære spisestedene krever at du bestiller bord i forkant. 

Du kan slappe av i en av de mange parkene i London

Londons grønne områder er kjent over hele verden, og her finner du både vakre hager, innsjøer, dyreliv og berømte monumenter. Da Storbritannia var i Lockdown var det også forbud mot større ansamlinger i grupper i byens parker, men etter åpningen er det nå mulig å møtes utendørs. At corona-viruset ser ut til i mindre grad å smitte utendørs gjør aktiviteter i parkene til en tryggere opplevelse, også om man er flere mennesker som ønsker å samles. 

Du kan vandre rundt i Londons museer

I London finner du et bredt spekter av museer som byr på historie, kunst, natur, popkultur og mye mer. Nesten uansett hva du måtte være interessert i, vil du finnet et museum i London som passer for deg. Blant noen av de mest kjente museene finner du:

  • Museum of London – sann refleksjon av sosialhistorien i London
  • Victoria og Albert Museum – en unik skildring av kunst og design
  • Naturhistorisk museum – alt om menneskehetens historie og evolusjon
  • Madame Tussauds – dine favorittstjerner i voks

Reisetips: Med London Pass kan du slippe inn gratis eller få rabatterte billetter på mange attraksjoner og museer. 

De fleste museene er nå åpne etter nedstengingen, men det kan være lurt å ta med munnbind i tilfelle dette kreves eller anbefales. Det anbefales fremdeles å holde avstand til andre så langt det er mulig. 

Du kan gå i butikkene

London er et verdenskjent shoppingparadis. I London finner du garantert noe for enhver smak, alt fra lekre lekre boutique-butikker til fargerike utendørsmarkeder og vintage-butikker. Her er noen av de mest kjente handlegatene: 

  • Oxford Street er Londons mest travle handlegate hvor man finner over 300 forretninger.
  • Regent street ligger i nærheten av Oxford Street, i retning Piccadilly Circus. Her finner du alle typer av butikker med klær av alle slag, matforretninger og leketøy. Regent street har mange av de samme butikkene som du finner i Oxford Street, men Regent Street passer bedre for dem som ønsker en litt mer avslappet shoppingtur. Her er det nemlig litt flere spisesteder og ofte litt mindre trengsel og folk, noe som kan være en fordel når det anbefales å holde avstand til andre mennesker. 
  • Et besøk i Covent Garden nærmest obligatorisk når man besøker Londen. Her finner du alt mulig, og du får nesten ikke få en tilsvarende opplevelse noe annet sted. Her kan du kjøpe merkevarer og hippe klær fra de store og kjente butikkjedene, eller besøke et bredt utvalg av mindre kjente og unike butikker. Området byr på nisjebutikker av alle slag, med alt fra håndlagde klær, gaver,smykker, matvarer, møbler og interiør. 
  • I Camden, Greenwich og Brixton finner du berømte utendørsmarkeder. 

Merk at særlig i de innendørs butikkene og kjøpesentrene er det for øyeblikket påbudt med munnbind for en mer covid-sikker handleopplevelse. Slike påbud må man regne med kommer og avvikles i takt med hvor mye smitte det er i samfunnet og utviklingen av corona-epidemien. Ta for sikkerhets skyld alltid med munnbind på handletur, sprit hendene ofte og selv om det kanskje ikke er like enkelt i butikker med mye trengsel – prøv å holde avstand til andre. 

Du kan gå på teater

Hvert år kommer millioner av turister til West End for å oppleve de prisvinnende produksjonene som settes opp på Londons kjente teaterscene. Mange teatre har dessverre vært stengt under pandemien. Etter gjenåpning har flere av teatrene vært nødt å drive med begrenset kapasitet for å ta hensyn til sosial distansering. Det har også blitt satt opp flere utendørsforestillinger. 

Du kan nyte en øl på en tradisjonell pub

Britisk kultur og pubkultur går hånd i hånd, og London kan skryte av noen av de fineste pubene og barene i hele Storbritannia. På grunn av pandemien stengte puber og barer for publikum i flere måneder, men heldigvis er de fleste nå gjenåpnet. 

Mange puber og utesteder har satt inn ekstra tiltak for å ivareta offentlig sikkerhet. Mange virksomheter har utvidet uteserveringen for å gi gjestene ekstra plass og bedre ventilasjon. Noen puber og utesteder har fremdeles bordservering, det vil si at gjester ikke kan bevege seg fritt i lokalene, men må sitte i ro ved bordene når det skal bestilles. For en mest mulig sikker opplevelse anbefales det fremdeles å holde avstand til andre gjester så langt det er mulig. 

Sightseeing og engelsk kulturarv

English Heritage tar vare på over 400 historiske bygninger, monumenter og historiske steder, og London er hjemsted for noen av deres mest ikoniske områder. Blant severdigheter som nå er åpne for besøkende finner du Winchester Palace, Wellington Arch, Eltham Palace og Chiswick House and Gardens. Alle disse stedene har godt vedlikeholdt arkitektur og hager og kan nytes i timesvis. Det er også mulig å melde seg på omvisninger. 

Du kan nyte en ettermiddagste i London

Med restauranter, kafeer og hoteller som endelig har åpnet, er den typiske britiske Afternoon Tea tilbake på London-reiseplanen. London er hjemsted for noen av de mest kjente kafeene i Storbritannia, og det finnes et bredt spekter av stilige hoteller og kafeer å velge mellom. Bare sjekk hvilke forholdsregler du må ta før du ankommer. 

Du kan tilbringe dagen med å slappe av i et stilig London Spa

Etter noen stressende måneder, kan det være deilig å stresse ned på et av de mange stilige spa-anleggene i London. Her finner du et bredt utvalg av både enkeltstående spa og spahoteller i alle prisklasser. Disse er nå endelig åpne for publikum, men restriksjoner kan forekomme. 

London Eye

London Eye corona

London Eye er en av Londons mest kjente attraksjoner som nesten er obligatorisk for besøkende. Den kjente attraksjonen var i lang tid stengt, men er nå åpen igjen for publikum. Inntil nå har det vært restriksjoner i forhold til reduserte grupper og ekstra rengjøring mellom hver gruppe. Husk at du må forhåndsbestille for å få plass. 

Generelt om å besøke London under corona-epidemien

Som overalt ellers har London endret seg mye siden pandemien begynte. For turister har dette betydd at mye av det den vakre byen vår har å tilby ikke har vært lett tilgjengelig.

Nå er imidlertid de fleste attraksjonene og severdighetene gjenåpnet, slik at både grupper og enkeltpersoner igjen kan nyte mye av det London har å tilby. Det kan imidlertid fremdeles være restriksjoner knyttet til enkelte aktiviteter. Derfor bør du bruke litt ekstra tid på å sette deg inn i hvilke regler som gjelder. 

Dessverre er corona-epidemien ikke over enda. Vi gjør derfor oppmerksom på at regler og restriksjoner kan endre seg raskt i forhold til hvordan pandemien utvikler seg. Dersom du planlegger en tur til London, bør du sette deg inn i hvilke regler og restriksjoner som gjelder og holde deg oppdatert underveis. 

Anbefalte aktiviteter i London:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *