• Meny
  • Meny

British Museum

British Museum holder til i sentrum av London, med samlinger som gjør museet til Englands største. Med sine rundt 6 millioner årlige besøkende er også museet Englands mest besøkte, samt på topp fem over de mest besøkte museene i verden. Samlingene fokuserer i hovedsak på menneskets historie og kultur med innslag fra eksempelvis middelalderen, renessansen, opplysningstiden og industrialiseringen. Museet ble grunnlagt i 1753 og åpnet den 15. januar 1759.

Samlingene teller totalt rundt 8 millioner gjenstander og strekker seg fra starten på menneskehistorien til den dag i dag. Da museet åpnet for første gang for offentligheten var samlingene i hovedsak basert på gjenstandene til legen og vitenskapsmannen sir Hans Sloane. Museets filosofi var ved åpningsdatoen helt unik for sin tid: Det skulle være åpent for hele befolkningen, ikke tilhøre kongefamilien eller kirken, samt ha en så bred samling som mulig. Målet var å samle på alt.

Hva finner du i samlingene?

Museets samlinger består av imponerende skatter fra hele verden, deriblant Rosettastenen fra oldtidens Egypt, skulpturer fra greske templer og egyptiske mumier. Flere av museets høydepunkter er gjenstander fra tiden før Kristus. Herunder blant annet en obelisk av farao Nektanebos II, en granittstatue av Senusret III og skulpturer fra Nimrud der deler av dyr og mennesket settes sammen til skapninger som ligner udyr.

Samlingene ellers kan by på tusenvis av utrolig spennende gjenstander fra det gamle Kina, antikken, babylonerne og inkaindianerne. Jernalderen, bronsealderen og vikingtiden er også sterkt representert.

Museets greske fasade består av 44 søyler på 14 meter, og et triangulært felt (fronton) over hovedinngangen dekket av allegoriske figurer. Senter av museet er en enorm plass som kalles Queen Elizabeth II Great Court. Plassen regnes som den største plassen i Europa med takdekning. Taket er laget av et østerriksk stålfirma, og sammensatt av stål og glass. Senterbygningen brukes blant annet som lesesal.

Inngangspris:
Siden British Museum er å regne som nasjonalt museum er inngang gratis.

Kollektivtransport London:
Nærmeste T-banestasjon: Tottenham Court Rd
Busstasjon: British Museum (Stop OA)

Adresse:
Great Russell Street
London

Se også tips til andre museer i London, samt informasjon og forslag til hotell i London.

Anbefalte aktiviteter i London:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *